Ukrajinci idú domov bez bodu, Poliaci zvíťazili 0:1

21.06.2016 Celý región

Marseille 21. júna (TASR) - Ukrajinskí futbalisti sa rozlúčili s majstrovstvami Európy tromi prehrami, keď v utorok podľahli v C-skupine aj Poliakom 0:1. Bez streleného gólu obsadili v tabuľke poslednú štvrtú priečku, naopak Poliaci so siedmimi bodmi postúpili do osemfinále z druhého miesta. Víťazom skupiny sa vďaka lepšiemu skóre stali Nemci, z tretej priečky budú na postupový vývoj čakať trojbodoví Severní Íri. Vďaka ich utorňajšej prehre 0:1 s Nemeckom sa z premiérovej účasti medzi šestnástkou najlepších mohli tešiť slovenskí reprezentanti.

Poliaci síce neokúsili trpkosť prehry, no do semifinále postúpili len s dvomi strelenými gólmi, pričom topkanonier Robert Lewandowski zatiaľ strelecky mlčí. Góly pri dvoch triumfoch rovnakým pomerom 1:0 zaznamenali Arkadiusz Milik a Jakub Blaszczykowski. Zverenci trénera Adama Nawalku nastúpia na osemfinálový duel v sobotu o 15.00 h v Saint-Etienne proti Švajčiarom.

Ukrajinci sa na tohtoročnom EURO 2016 nevyznamenali. Neskórovali ani raz a inkasovali až päť gólov - po dva od Nemecka i Severného Írska, navyše na záver podčiarkli utrápené vystupovanie prehrou 0:1 s Poľskom. Výsledkový neúspech mal za následok predčasné odstúpenie trénera Michajla Fomenka z funkcie.

Hlasy po zápase :

Ruslan Rotaň, kapitán a stredopoliar Ukrajiny: "Výsledok je negatívny, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Hovoriť by sme mohli o atmosfére v tíme, môžem však povedať, že tá bola pozitívna. Najviac musíme popracovať na úrovniach našej psychiky. Možno sme nemali správne nastavenú mentalitu."

Michajlo Fomenko, tréner Ukrajiny: "Svojim hráčom nemôžem nič vyčítať, pretože hrali futbal. Dúfam, že skúsenosti z tohto šampionátu pretavia do ďalšej kariéry. Ak budú naďalej pracovať tvrdo na ihrisku, gólová odmena ich neminie. Keď ako tréner s národným tímom sklamete, musíte sa nad určitými vecami zamyslieť. To je jediné, čo môžem povedať o svojej budúcnosti."

Lukasz Fabianski, brankár Poľska: "Veľmi sa tešíme z víťazstva aj z pokračovania na turnaji. Dúfali sme, že skončíme prví v skupine. Hoci sa to nepodarilo, nie je dôvod na smútok. Z postupu sme nadšení."

C-skupina, 3. kolo:
Ukrajina - Poľsko 0:1 (0:0)
Gól: 54. Baszczykowski, rozhodovali: Moen - Haglund, Johnsen (všetci Nór.), ŽK: Rotaň, Kučer - Kapustka
zostavy:
Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Kučer, Butko - Rotaň, Stepanenko - Jarmolenko, Zinčenko (73. Kovalenko), Konopľanka - Zozuľa (90.+2 Tymoščuk)
Poľsko: Fabianski - Thiago, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Zielinski (46. Blaszczykowski), Jodlowiec, Krychowiak, Kapustka (71. Grosicki) - Milik (90.+3 Starzynski) - Lewandowski


Ukrajinskú rozlúčku so šampionátom mohli Poliaci "okoreniť" už v úvodných minútach. V stopercentných šanciach sa po vzájomných prihrávkach prestriedali Milik s Lewandowským, ale ani jeden z kanonierov nemieril presne. Ukrajinci sa z defenzívych zaváhaní otriasli a do konca prvého polčasu boli kombinačnejším mužstvom. Postupnými prihrávkami zo stredu poľa sa viackrát prepracovali do súperovej šestnástky, kde však recept na otvorenie skóre nenašli. Najväčšiu príležitosť spálil Jarmolenko, ktorý v sóle na Fabianskeho dlho váhal s koncovkou a ľavačkou napokon minul priestor brány.

Poľskú ofenzívu v druhom polčase oživil Blaszczykowski, ktorý sa deväť minút po príchode na trávnik prezentoval pekným gólom. Milik ho po rohu nakrátko našiel nekrytého v šestnástke, krídelník Dortmundu si ešte efektne zasekol loptu na ľavačku a presnou strelou k žrdi otvoril skóre. Ukrajinci sa snažili odpovedať rovnakou kartou, ale v útoku im chýbal moment prekvapenia. Napriek tomu v závere vygradovali svoju snahu dvomi dobrými príležitosťami, ale viditeľne poznačení psychickou ťarchou gólové suchoty nepretrhli.

Konečná tabuľka C-skupiny:
1. Nemecko 3 2 1 0 3:0 7 *
2. Poľsko 3 2 1 0 2:0 7 *
3. Severné Írsko 3 1 0 2 2:2 3 **
4. Ukrajina 3 0 0 3 0:5 0
* - postup do osemfinále
** - možný postup na základe tabuľky tretích tímov
 

Vyberte región